Kahvimarjat valmiina poimittaviksi.

Kahvin säilytys

Kahvin oikeanlainen säilyttäminen niin kotona kuin kahvilassa on kahvin maulle tärkeää. Parhaassa vaihtoehdossa kahvi tulee heti käyttöön, mutta oikeanlainen säilytys pidentää kahvin käyttöikää. Kahvi säilyy paahdon jälkeen freesinä muutaman kuukauden. Meidän kokemuksen mukaan kahvi saa huilata muutaman viikon paahtamisen jälkeen. Tämän vaiheen aikana, kutsumme sitä vetäytymiseksi, tuoreen kahvin hiilidioksidi vapautuu pikkuhiljaa pois. Kahvin maku monipuolistuu ja syvenee.


Kahvi on tärkeää jauhaa vasta juuri ennen sen uuttamista, joten sijoita hyvään kartioterälliseen kotimyllyyn. Mikäli käytät valmiiksijauhettua kahvia, suosi jauhatuspisteillä tai jauhatuspalveluja tarjoavia myyntipisteitä.


Pavut säilyvät parhaiten ilmatiiviissä, valottomassa purkissa tai omassa pussissaan. Laadukkaassa kahvipussissa on ilmatiivis materiaali, venttiili hiilidioksidin poistumista varten sekä uudelleensuljettava suuaukko.


Usein kuultu kysymys liittyy kahvin pakastamiseen. Onko siitä hyötyä, kannattaako minun moiseen ryhtyä?

Tiivistettynä: Mikäli sinulle on kertynyt hyvää, tuoretta kahvia papuina kotiin ja ennustat niiden kuluvan hitaasti, kannattaa pavut pakastaa. Näin ikääntyminen hidastuu merkittävästi. Vaikkapa muutaman kuukauden kuluttua on mukava nauttia paremmasta kahvista, kuin se olisi säilytetty normaalioloissa. Toki tähän vaikuttaa se, kuinka kova odotusarvo itselle on kahvinautinnosta. Kokemuksemme mukaan jauhetun kahvin pakastus ei saa ihan samanlaista hyötyä.