Kofeiinin poisto kahvista

Kofeiinittomat kahvit nostavat suosiotaan. Esittelyssä kaksi tapaa tuottaa kofeiiniton kahvi

Swiss water method

Käsittely on kehitetty Sveitsissä 1970-luvulla. Taustatietona se, että Arabica kahvipapu sisältää vedellä uutettavia yhdisteitä noin 26%, sisältäen kofeiinia 1,4% ja liukenemattomia yhdisteitä 74%.

Lyhykäisyydessään menetelmässä tapahtuu seuraavaa:

1) Raakakahvipapuja liotetaan kuumassa vedessä, jolloin kofeiini ja lukuisat makua tuottavat yhdisteet liukenevat veteen. Raakakahvipavut poistetaan vedestä. Tämä kahvin aromeita sisältävä vesiseos on oleellinen prosessissa.

2)Vesiseos kuljetaan aktiivihiilisuodattimen läpi, johon kofeiinimolekyylit tarttuvat. Muut kahvin makuun vaikuttavat ainesosat säilyvät

3) Uusi erä raakakahvia upotetaan kohdan 1 vesiseokseen, josta kofeiini on siis poistettu. Nyt pavuissa kofeiinin kohdalla tapahtuu diffuusio, eli aineen väkevämpi määrä (papujen kofeiini) pyrkii tasoittumaan laimeampaan määrään (kofeiinittomaan vesiseokseen). Kahvin aromit säilyvät, sillä vesiseoksen ja raakapapujen makuaineet ovat tasapainossa. Tämä likoaminen kestää noin 10h.

4) Pavut poistetaan nesteestä ja neste suodatetaan jälleen aktiivihiilisuodattimen läpi, johon kofeiinimolekyylit tarrautuvat. Tämä vesiseos toimii pohjana jälleen uudelle raakakahvierälle. Nesteestä poistetut pavut kuivataan ja säkitetään ja ovat valmiit paahdettavaksi.

Co2-käsittely

1)Raakakahvipavut upotetaan veteen suljetussa ympäristössä.

2) Säiliöön tuotetaan kova paine, johon yhdistetään hiilidioksi kaasun ja nesteen välimuotona

3) Hiilidioksidi toimii magneettina, joka imee kofeiinin pavusta pois

4) Noin 10-12 tunnin jälkeen jäljellä on kofeiiniton kahvi ja sivutuotteena kofeiini +vesi

5) Kahvipavut kuivataan ja säkitetään. Kahvi on valmista paahdettavaksi.