Kahvi ja kofeiini

Kahvin nauttimisen motiivit voivat vaihdella tapauskohtaisesti. Jollekin se on maku, toiselle toistuva rutiini, kolmannelle sosiaaliset tilanteet. Lisäksi nämä motiivit voivat limittyä toisiinsa. Yksi syy juoda kahvia varmastikin tunnistetaan kofeiinin piristävään vaikutuksen vuoksi. Kofeiinia on myös teessä, cola-juomissa ja suklaassa. Mutta onko piristävyys näiden käyttömotiivina niin suuressa osassa kuin kahvissa? Oma mutu-tuntuma sanoo, ettei.


Keskimääräisesti 1,25dl suodatinkahvia sisältää kofeiinia 85mg, teekupillinen (1,5dl) 20-45mg ja cola-juomat (3,3dl) 30-48 mg (Kahvi- ja paahtimoyhdistys 2017).


Kahvikursseilla usein kuultu kysymys liittyy kofeiiniin ja tarkemmin siihen, mitkä tekijät vaikuttavat muuttujina kofeiinin määrään.

Jaottelisin muuttujat karkeasti seuraavasti:

  • lajikekohtaiset erot

Robustakahvit sisältävät tuplasti kofeiinia arabica-lajikkeeseen verrattuna. Robustan kofeiinipitoisuus on 2,2% ja arabican vastaava 1,2% luokkaa

  • määrä

Loogisesti mitä suurempi kahviannos, sitä enemmän myös kofeiinia annoksessa. Joissain lähteissä voidaan mainita vaikkapa cafe latten kofeiinipitoisuus suuremmaksi kuin cappuccinon. Taustalla on se, että cafe latte on tyypillisesti valmistettu tuplaespressoon. Luonnollisesti kofeiinipitoisuus on suurempi.

  • valmistustapa

James Hoffmanin youtube-videoon viitaten uuttoaika korreloi kofeiinimäärään, mutta vain muutamaan minuuttiin asti.

Näinollen espresson kofeiinipitoisuus on matalampi verrattuna suodatinkahvin määrään, vaikka kahvin ja veden suhde olisi samat molemmissa. Espresson uuttoaika pyöriin 30sekunnin tienoilla ja suodatinkahvin suodatus 2-5 minuuttiin, tavasta riippuen.

  • paahtoaste

Onko paahtoasteella mitään osuutta kofeiinipitoisuuteen? Tätä voi lähestyä kahdelta kantilta. Paahdon aikaisen lämpötilan nousun tiedetään ilmeisemmin haihduttavan pavun kofeiinipitoisuutta. Näinollen tummapaahtoinen kahvi sisältäisi vähemmän kofeiinia vs vaaleapaahtoinen. Toisaalta, tummapaahtoinen on huokoisempaa kuin vaaleapaahtoinen kahvi; 100g jauhettua tummapaahtoista kahvia tarvitaan enemmän kahvipapuja kuin samaan määrään vaaleapaahtoista kahvia. Lopputuloksena voikin olla, että tummapaahtoinen kahvi saattaa sisältää enemmän kofeiinia vs vaaleapaahto. Mutta sekä tämä että valmistustapaan liittyvä määrittely tarvitsisi varmastikin tieteellisen tutkimuksen, jotta asian voisi varmaksi sanoa.


Mikäli haluat varjella yöuniasi, älä juo kahvia alkuiltapäivän jälkeen. Noin seitsämässä tunnissa kofeiinin vaikutus puolittuu. Lisäksi kannattaa nauttia pienempiä kahviannoksia, mikäli haluat rajoittaa kofeiinin saantia. Tai voit vaihtoehtoisesti nauttia hyvää kofeiinitonta kahvia, jota meiltäkin löytyy.

Colombia Lomas Altas Decaf

.




Lähteet:

Kahvi- ja paahtimoyhdistys 2017. https://www.kahvijaterveys.fi/kofeiini/kofeiinin-lahteet.html

James Hoffman 2022. https://www.youtube.com/watch?v=etnMr8oUSDo&t=914s


Pekka Heinonen